Analysene dekker både naturhendelser, store ulykker, tilsiktede hendelser og forsyningssvikt. Analysene dekker både naturhendelser, store ulykker, tilsiktede hendelser og forsyningssvikt.
Analyserapporter
Strømrasjonering (2023)
Formålet med analysen er å vurdere risiko knyttet til strømrasjonering, med spesiell vekt på å kartlegge følgehendelser og hvilke konsekvenser disse får for befolkningen og samfunnsverdiene.
Analysen er utført høsten 2022 av DSB på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD). DSB har innhentet informasjon fra flere kilder, inklusive fagmyndigheten Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). En viktig informasjonskilde var et analyseseminar som ble avholdt med 40 deltakere fra berørte sektormyndigheter, regionale og lokale myndigheter, samt næringslivet.
Analyser av krisescenarioer 2019
I Analyser av Krisescenarioer 2019 (AKS) presenterer vi 16 risikoområder som har det til felles at de inneholder farer eller trusler som kan utløse alvorlige hendelser for det norske samfunnet.
Risikoanalysene i AKS går på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer for å få fram kunnskap og skape bevissthet om det brede spekteret av følgehendelser og konsekvenser.
Legemiddelmangel (2018)
Analysen viser at legemiddelforsyningen i Norge er sårbar fordi vi er helt avhengige av import, virkestoffprodusentene er konsentrert til noen få land i Asia og vi har et begrenset lagerhold. Det er derfor mange uønskede hendelser utenfor landets grenser som kan føre til at forsyningen stopper opp, selv om vi har en god legemiddelforvaltning i Norge.
DSB har gjennomført analysen i nært samarbeid med bl.a. Helsedirektoratet, Legemiddelverket og Nasjonalt senter for legemiddelmangel og –beredskap ved OUS.
Antibiotikaresistens (2017) (Utbrudd av MRSA i Vestfold)
Antibiotikaresistens er et stadig økende problem, som vanskeliggjør behandlingen av sykdommer som tidligere har vært enkle å bekjempe. Delrapporten 'Utbrudd av MRSA i Vestfold' er en risiko- og sårbarhetsanalyse av et tenkt utbrudd av antibiotikaresistente MRSA-bakterier som rammer både helsesektoren og matproduksjon. Sykehuset i Vestfold, et sykehjem, en svinebesetning og en besøksgård blir spesielt rammet.
Regnflom i by (2016)
Denne rapporter dokumenterer risikoanalysen som er gjennomført av scenarioet "Regnflom i by", lokalisert til Drammen. Risikonalysen inngår i Krisescenarioer 2016.
Varslet fjellskred i Åknes (2016)
Denne rapporten dokumenterer risikoen som er gjennomført av scenarioet "Varslet fjellskred i Åknes" og er en revisjon av en risikoanalyse fra 2010. Risikoanalysen inngår i Krisescenarioer 2016.
Skoleskyting i Nordland (2016)
Rapporten dokumenterer risikoanalysen som er gjennomført av scenarioet «Risikoanalyse av skoleskyting i Nordland». Scenarioanalysen er gjennomført i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, Politidirektoratet og Helsedirektoratet, samt lokale og regionale aktører. Scenarioanalysen inngår i Nasjonalt risikobilde 2015.
Matbåren smitte (2016)
Rapporten dokumenterer risikoanalysen som er gjennomført av scenarioet «Matbåren smitte». Scenarioanalysen er gjennomført i samarbeid med Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet, samt lokale og regionale aktører. Scenarioanalysen inngår i Nasjonalt risikobilde 2015.
Brann i tunnel (2015)
Rapporten dokumenterer risikoanalysen som er gjennomført av scenarioet «Brann i tunnel», dette er en scenarioanalyse som inngår i Nasjonalt risikobilde (NRB) 2014.
For å samle all informasjon som er framkommet i løpet av analyseprosessen, har DSB valgt å lage en egen delrapport. Scenarioanalysen er gjennomført i nært samarbeid med Statens vegvesen, som sektormyndighet for vegtunneler.
Cyberangrep mot ekom-infrastruktur (2015)
Denne rapporten dokumenterer risikoanalysen som er gjennomført av scenarioet «Cyberangrep mot ekom-infrastruktur». Scenarioanalysen inngår i Nasjonalt risikobilde 2014.
For å samle all informasjon som er fremkommet gjennom analyseprosessen, har DSB valgt å lage en egen delrapport. Scenarioet er utarbeidet gjennom et tett samarbeid med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Nasjonalt risikobilde 2014
I rapporten for 2014 er det analysert et nytt scenario innen hver av de tre hendelseskategoriene naturhendelser, store ulykker og tilsiktede hendelser. De konkrete scenarioene er:
- «Jordskjelv i by», som er lagt til Bergen.
- «Cyberangrep på ekom-infrastruktur», som rammer hele landet.
- «Brann i tunnel», hvor tre tunneler er analysert og brannen i Oslofjordtunnelen presenteres spesielt.
Metode og prosess
Analysemetoden har vært i kontinuerlig utvikling siden den første rapporten ble utgitt i 2011. Vurderinger av sårbarhet, usikkerhet og overførbarhet inngår nå i analysene - i tillegg til vurderinger av sannsynlighet og konsekvenser.
DSB utga i februar 2019 en ny utgave av Analyser av krisescenarioer (AKS) (tidligere Nasjonalt risikobilde) med en sammenstilling av 25 ulike risikoanalyser av alvorlige uønskede hendelser som kan ramme Norge.
I dette metodedokumentet beskriver vi prosessen og metoden bak arbeidet med AKS 2019. Slik vil vi legge til rette for transparens og etterprøvbarhet av vurderinger og resultater, samt beskrive en metode for risikoanalyser som med nødvendige tilpasninger også kan brukes i andre sammenhenger.